Over Santo Daime

Santo Daime is een entheogene thee afkomstig uit het Amazone regenwoud. Gedurende duizenden jaren is de thee gebruikt door de oorspronkelijke bevolking van het regenwoud, zowel in religieuze ceremonies als in shamanistische en therapeutische praktijken.

De bruine en bitter smakende thee is bekend onder vele namen: yagé, nepe, kabi, natema, hoasca, Daime, en ayahuasca. Deze laatste naam komt van de oude Quechua taal en betekent ‘liaan van de ziel’.

Jagube & Rainha

Santo Daime wordt bereid door de combinatie van de liaan Jagube (Banisteriopsis Caapi) met de bladeren van de struik die bekend staat als ‘Rainha’ (Psychotria Viridis). Beide ingrediënten worden samen gedurende meerdere uren gekookt om hun actieve substanties vrij te geven aan de thee.

Terwijl in het blad van de Rainha van nature de psychoactieve substantie DMT (dimethyltriptamine) zit, bevat de liaan van de Jagube zogenaamde MAOI (harmine, harmaline), die samen het bekende spirituele effect produceren. De Jagube wordt door shamanen beschouwd als de ‘geest’ van de thee, de gids van de ervaring.

Genezing

Het drinken van de thee kan krachtige transformerende processen in werking zetten. Zowel op mentaal, emotioneel en fysiek niveau kan het zelfgenezend vermogen van lichaam en geest dermate geactiveerd worden dat er grote transformaties op kunnen treden.

Entheogenen

Santo Daime behoort tot de familie van de entheogenen. Een ‘entheogeen’ laat zich vrij vertalen als ‘inspiratie van de God in onszelf’ en is een substantie met een bewustzijnsverruimende werking.

Entheogenen, traditioneel gebruikt als spiritueel voedsel in een rituele context, dienen om het bewustzijn te verruimen en zo toegang te krijgen tot het Goddelijke.

Andere bekende entheogenen zijn Peyote, San Pedro, sommige paddestoelen en bepaalde Afrikaanse planten zoals de Iboga wortel. Ze zijn bekend bij shamanen en spirituele leiders omwille van hun vitale, gezonde informatie, en hun kracht om de deur naar de spirituele wereld te openen. Deze planten hebben zichzelf onthuld aan shamanen gedurende duizenden jaren.